VUOTOJEN TIIVISTÄMINEN FSC-MENETELMÄLLÄ
Tekninen esittely
Yleisimmät kohteet
- Laipat
- karatiivisteet
- venttiilipesät
- lämmönvaihtimet
- putket
- T-kappaleet
- pumput ym.
Paine- ja lämpötila-alueet
Painealue: tyhjiö – 500 bar
Lämpötila-alue: -150°C – +900°C
Tiivistettävät aineet:
- höyry (kylläinen ja tulistettu)
- kuumavesi
- öljy
- erilaisia kaasuja
- prosessinesteitä ja kemikaaleja
Tiivistysmassat
Tiivistemassaa on olemassa erilaisille paineille ja lämpötiloille. Erikoismassaa atomivoimalaitoksille (vaatii äärimmäistä puhtautta), kuumille öljyille ja kemikaaleille.
Tiivistemassa on tavallisesti noin 10 cm pituisina sauvoina, mutta on olemassa myös tiivistelevyä ja tiivistenauhaa.
Tiivistystavat
a) Laipat tai vastaavat: laipan ympärille asennetaan sopiva panta, joka on varustettu suuttimilla. Mikäli laippaväli on pieni, tukitaan rako sopivalla langalla ja suuttimet asennetaan itse laippaan. Yhden suuttimista on aina oltava vuodon kohdalla, josta paine purkautuu työsuorituksen aikana. Tiivistemassaa puristetaan suuttimista kunnes laippaväli on täyttynyt kokonaisuudessaan.
b) Venttiileille, putkille ym. laitteille on tiivistysperiaate sama, mutta tällöin käytetään erilaisia varusteita ja työmenetelmiä. FSC – tiivistemassa muotoutuu puristettaessa ja täyttää epätasaisetkin tiivistepinnat.
Tiivisteen kestoaika
FSC – tiivistys tarkoitettu kestämään seuraavaan revisioon asti. On kuitenkin vaikeasti korvattavia kohteita, joissa tiivistys on kestänyt vuosia. Lisäksi kohteeseen on mahdollista tehdä jälkitiivistys.
Turvallisuus
Työtapoja ja -välineitä kehitetään jatkuvasti, jotta työt voitaisiin tehdä mahdollisimman turvallisesti. Tavallisesti tiivistystyöt suoritetaan kahden miehen ryhmässä yhteistyössä tilaajan kanssa.
Taloudellisuus
Suoritetun tiivistystyön kustannukset ovat yleensä vain murto – osan niistä kustannuksista, jotka aiheutuisivat kokonaisen laitoksen pysäyttämisestä korjausta varten. Vuodoista aiheutuvat häviöt nostavat käyttökustannuksia huomattavasti. Yleensä pitempiaikainen vuoto vaurioittaa venttiileitä ja laitteita niin että ne ovat korjauskelvottomia. Koska FSC-tiivistystyöt suoritetaan käytön aikana, vältytään kaikilta edellä mainituilta kustannuksilta.
Kuka käyttää FSC-huoltoa?
Käytännöllisesti katsoen kaikki prosessiteollisuuslaitokset:
- Lämpövoimalaitokset
- Ydinvoimalaitokset
- Kaukolämpölaitokset
- Petrokemiallinen teollisuus
- Kemian teollisuus
- Paperi- ja selluloosateollisuus
- Terästehtaat
- Elintarviketeollisuus
- Sairaalat
- Varustamot
FSC-SERVICE:llä on liiketoimintaa joka maanosassa
FSC-huolto Suomessa:
FSC-SERVICE OY
PL 31
33901 TAMPERE
Puh: (03) 254 0750
Sähköposti: fsc(at)dens.fi
Internet: www.fsc-service.fi